12 Ekim 2012 Cuma

Havuzdaki Cari Açık

Ekonomi iyiye gidiyor, GSMH büyüyor. Kişi başına düşen yıllık gelirde sınıf atlıyoruz. Biz dünyanın en büyük 16. Ekonomisiyiz.
Bu tatlı sözleri acı biberle kesen şöyle bir cümle geliyor arkadan mutlaka: Ancak büyüyen cari açık geleceğimizi tehdit ediyor. Cari açık; kredi kartı borcunu kredi kartından çekilen avansla kapatmaya benziyor. Kredi kartıyla iyi yaşıyorsun ancak gelirin borcu kapatmaya yetmiyor. Sen de başka bir kredi kartından nakit avans çekip borcunun asgarisini ödüyorsun. Sonu iflas, sonu bataklık.

Biz Türkiye’de her yıl üreterek, ihracat yaparak kazandığımızdan daha fazlası ithalat ile dışarıya çıkıyor.

Tüm sınavlarda çıkan ve ‘ne işimize yarayacak kardeşim! Büyüyünce poolman mi olacağız?’ diye söylendiğimiz havuz problemi bu sefer gerçekten işe yarayacak. cari açık meselesini iyice anlamamızı sağlayacak. Dolu bir havuza saatte 100 litre su akmaktadır. Havuzun altındaki delikten ise saatte 120 litre kaybedilmektedir. Bu havuza ne zaman atlarsan kafa üstü betona çakılırsın?

Sorunun cevabını tam olarak hesaplamak için vakit kaybetmeyelim ama eninde sonunda çakılırsın bu bir gerçek. Giren su ile çıkan su arasındaki 20 litre su cari açıktır. Uzun bir süre havuzda yüzersin, serinlersin ama gün gelir havuzda bir damla su kalmaz.

Türkiye’nin cari açığı madencilikle kapanır hatta fazla vermeye bile başlar. Çünkü havuzun deliğini maden ithalatı büyütüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder